stud-info-img

Den store banner guide

Her får I den helt store guide til at få det perfekte banner!

Banner på studentervognen får jer til at skille jer ud fra mængden og tage pis på jer selv eller jeres lærer. Hvert år ser vi studentervogne med nye kreative slogans, der beskriver gymnasietiden som “Vi blev studenter under en pandemi, nu skal promillen nærme sig 10” og “Fraværet var højt, gennemsnittet var sløjt, vi tager den med ro, thank god for kvote 2.” Guiden her er lavet, så I kan få det bedst mulige banner, som kan holde sig under hele kørslen og hele byen kan se jeres smukke banner!

Hvilket materiale skal vi bruge?

For at sikre sig det bedst mulige banner er det vigtigt, at man har et godt fundament! Jeres lærred skal være slidstærkt og kunne spændes ud, så det sidder stramt, og alle kan se jeres banner.

Materialet af banneret er vigtigt. Man kan ikke bare bruge en presenning eller et gammelt stræklagen, da malingen ikke vil suge sig fast og motivet blive ødelagt, når det spændes ud.

For at I kan sætte banneret bedst muligt op, skal I bruge et banner med solide metaløjne. På den måde kan I spænde banneret helt ud, uden at det går i stykker. Hvis man selv klipper et stykke stof, kan det være en god idé at sy kanten op, så man ikke risikerer at den trevler.

Hvad skal vi bruge til at skrive med?

Det er vigtigt, at I vælger de rigtige materialer til at skrive med, ellers risikerer I, at malingen løber, hvis det begynder at regne i løbet af dagen, eller at det ikke har nået at tørre ordentligt. Mange vælger at bruge spraymaling, da det er slidstærkt og hurtigt at bruge. Man kan dog ikke være lige så præcis, når man bruger spraymaling, så hvis I ønsker skarpe linjer, er det ikke det, I skal bruge.

Hvis I ønsker skarpe linjer og mulighed for at skrive mere præcist, skal I bruge maling. Her kan vi anbefale akrylmaling, da det suger sig godt fast til stoffet, og er vandfast. Akrylmaling er også billigt sammenlignet med andre typer maling.

Det vigtigste er, at I vælger en vandfast maling, så det ikke begynder at løbe, hvis det regner - det ville virkelig være ærgerligt!

I skal bruge nogle kraftige farver, når I skal skrive på jeres banner, så alle på gaden tydeligt kan se det. Her anbefaler vi sort, rød, blå og grøn.

Hvor stort skal det være?

Størrelsen på banneret varierer fra vogn til vogn. Derfor skal I kontakte jeres vognmand, hvis I vil have de præcise mål til jeres banner. Typisk vil der være plads til 3 eller 4 bannere på studentervognen. Et på hver langside og et eller to på bagsiden, dette kommer dog an på trappens placering.

Hvornår skal det laves?

I skal senest lave jeres banner dagen før jeres studenterkørsel. På den måde sikrer i jer, at malingen når at tørre og ikke tværer ud, når I skal hænge det op. Det er også ærgerligt at bruge jeres kostbare tid på at lave banner på dagen. Så find en dag, hvor I kan gå sammen som klasse og lave jeres banner.

Hvordan skal det hænges op?

For at banneret sidder bedst muligt på studentervognen, anbefaler vi at sætte det fast med strips i bannerets metaløjne. Vi ser hvert år folk som prøver at hænge deres banner op med gaffatape, hvor oplevelsen tit er, at banneret falder af i løbet at turen. Gaffatape sætter også et stort lag lim på studentervognen, som vognmanden skal fjerne.

Hvad skal der stå?

Når I skal finde på tekst til jeres banner, er det kun fantasien, der sætter grænser. Nogle vælger at skrive noget, der beskriver deres gymnasietid, mens andre vælger at tage pis på dem selv. Her er et par eksempler på, hvad I kan skrive:

“Dyt så det batter, og alle viser patter!”

“Vi havde det let – tak til studienet.”

“Hær køre danmark's framtid.”

“Dyt en hilsen - så bunder vi pilsen”

Danmarks bedste banner

I 2022 kårede Studenterugen.dk Danmarks bedste banner for første gang. En ny tradition som vi også vil gøre til den kommende studenter i 2023, 2024, 2025 og frem :)

Læs mere
stud-info2-img

Den ultimative gudie til den perfekte studenterkørsel

Hvornår skal man booke?

Vi ser hvert år, at folk der lige er kommet tilbage efter sommerferien og starter i 3.G tror, at de har god tid til at bestille en studentervogn. De opdager hurtigt, at det er svært at få en studentervogn på de gode datoer med deres ønsker opfyldt. Vi anbefaler derfor altid, at I bestiller i rigtig god tid. Det er en god idé at begynde og se på markedet allerede i starten af 2.G eller midten af 1.HF. På den måde har I den bedste chance for at finde lige præcis den studentervogn, som I gerne vil have, på den dato der passer jer bedst. Når I er klar til at bestille en studentervogn, kan I booke et møde med en af vores konsulenter, som vil hjælpe jer med at finde den helt rigtige vogn. Sammen finder vi den perfekte løsning, så I får en uforglemmelig studenterkørsel.

Hvor mange dage skal man booke?

Studenterkørsel er noget man oplever én gang i livet, og timerne går utrolig hurtigt! Det er selvfølgelig billigere kun at køre studenterkørsel én dag, men når dagen er slut, vil langt de fleste ønske, at de havde en dag mere. Når I overvejer, hvor mange dage I skal køre, er det vigtigt, at I snakker om, hvor længe I skal være ved hvert stop. Det tager tid at komme af og på vognen, få noget hurtigt at spise og nogle vil måske gerne lave en leg på deres stop. Det kan være svært at nå på kun 10 min. Der er mange ting, der spiller ind, når I skal snakke om hvor mange dage, I skal køre. Det har selvfølgelig også en betydning, hvor mange I er i klassen, samt hvor mange der ønsker, at der skal være et stop hos dem. Det kan være, at der er stor afstand mellem jeres stop, hvilket kommer til at tage meget af jeres kørselstid. Der er også mange, som ønsker, at der skal være en fælles tur til bølgen, en tur i kornmarken eller et bad i et springvand. Vi kan anbefale, at I leger lidt med vores ruteplanlægger, så I får en idé om, hvor lang tid det tager udelukkende med kørsel. Vi kan kun anbefale, at I tager 2 dage med studenterkørsel. Det er vi sikre på, at I ikke vil fortryde!

Hvilken type vogn skal man booke?

Der findes mange traditioner for studenterkørsel rundt om i landet. Få steder kører de nogle stop i hestevogn, og andre steder er det vigtigt, at de kører i militærlastbil. Forhør jer ved de tidligere afgangselever eller på skolens kontor, om hvilke traditioner I har på jeres skole. Vi tilbyder studentervogne i alle former og størrelser, så I kan helt sikkert finde en studentervogn, der passer perfekt til jer!

Hvordan samler vi penge ind?

Når I skal samle pengene til jeres studenterkørsel, er der mange muligheder at vælge imellem. Nogle vælger at lave en MobilePay Box, hvor pengene bliver sat ind, mens andre vælger at lave en separat bankkonto. Uanset hvad I vælger, kan vi kun anbefale at pengene kommer et separat sted hen, så de ikke står på den ansvarliges egen forbrugskonto. Det kan risikere at skabe bøvl for jer alle! Når I har fået oprettet en box eller konto til pengene, er der forskellige måder, I kan vælge imellem, når I skal samle pengene ind. Nogle vælger at samle hele beløbet ind på én gang. Her er det dog vigtigt at huske, at det ikke er alle, der er lige bemidlet, og derfor kan det virke som et uoverskueligt stort beløb for nogle. Derfor er det en god idé at samle pengene ind løbende, så man er sikker på, at alle har mulighed for at spare sammen løbende. Andre vælger enten at samle et mindre beløb ind hver måned eller at samle beløbet som skal betales i rater til vognmanden ind løbende. Det er forskelligt, hvor mange rater vognmændene har, så det er vigtigt, at I får tjekket op på det, når I modtager bekræftelsen fra vognmanden.

Hvor skal man bestille?

De fleste har sikkert hørt en skrækhistorie eller to om, at vognmanden aldrig dukker op, eller at de pludselig vil have flere penge, end man har aftalt. Det er netop det problem, vi forsøger at komme til livs med vores platform. Vi samarbejder kun med pålidelige vognmænd, som vi føler os sikre på møder op, og selvfølgelig leverer det, som I er blevet lovet! Med en mellemmand mellem jer og vognmanden, vil I have et helt andet sikkerhedsnet, når I skal køre studenterkørsel. Når I skal finde det helt rigtige firma til jeres studenterkørsel, er det en god idé at tjekke deres anmeldelser og betingelser samt læse godt op på, hvad de tilbyder. På den måde er I rustet til at kunne sortere blandt de mange udbydere.

Når I vælger at købe igennem Studenterugen.dk, vil I få et kæmpe udvalg af studentervogne i alle prisklasser. Vi har studentervogne med alt det udstyr, I kan drømme om. I og med at vi har flere udbydere samlet ét sted, vil I hurtigt kunne sortere og finde de udbydere, som har en vogn ledig på jeres ønskede datoer med lige præcis det indhold, I ønsker i en studentervogn. 

Hvad koster det?

Uanset hvad, så er studenterkørsel en udgift, men det er i den grad også en investering. En investering i noget ingen kan tage fra jer, nemlig minder. Men der er faktisk flere måder, I kan spare penge på! Sæt jer ned som klasse og få gjort klart hvilke krav, I har til jeres studentervogn. Er der ting, som vognen bare skal have, eller er der tradition på skolen, for at I kører i militærvogn? Når I har alt det på plads, kan I tjekke ud, hvilke vogne der er ledige, og hvad de koster. Det er altid en god idé at se på, hvad der er nice to have og need to have. Det er meget populært at køre fredagen og lørdagen efter, at man er blevet student, hvilket betyder, at priserne ryger til vejrs i de dage. Så hvis I på skolen ikke har traditioner for, at man kører fredag efter dimission, er det en rigtig god idé at kigge på de efterfølgende dage. Der vil være mange penge at spare! Og husk nu, at  det er en once in a lifetime experience, som kun studenter får lov til at opleve.

Hvilket udstyr skal vi have?

Der er enormt meget udstyr på de forskellige studentervogne, og det kan være en jungle at finde ud af, hvad der er vigtigst at få med. Det vigtigste er, at I først snakker om budget. Når det er på plads, kan I se hvilke studentervogne, der er tilgængelige og hvilket udstyr de har. En ting vi ofte hører, at folk ønsker sig, er kølemuligheder. Dog har vi erfaret, at temperaturen efter den tredje øl er lige meget, samtidig med at jeres forældre løbende vil fylde studentervognen op med kolde drikkevarer. 

Hvor lang tid skal man køre?

Som udgangspunkt er der inkluderet 10 timers kørsel om dagen i jeres pris. Hvis I overskrider det aftalte antal timer, vil I skulle betale en timepris efter endt kørsel. Denne pris er individuel og bestemmes af den enkelte vognmand. Mange vælger at køre i 2 dage, så de er sikre på, at de får hele oplevelsen med uden at skulle skynde sig igennem dagen. Tiden går enormt hurtigt, og bliver ofte brugt på at nå på toilettet, komme af og på vognen og få fyldt op med drikkevarer. Det er en god idé at tage udgangspunkt i, at der skal sættes mindst 20 min. af til hvert stop. På den måde når I at sætte jer ned og få noget at spise, samtidig med at I har tid til at udfordre en kammerat i kampen om førertrøjen.

Læs mere
stud-info3-img

Hueklip hueregler

Held og uheld

Bær ikke huen før

Det siges, at det bringer uheld til sidste eksamen, hvis du prøver din studenterhue, før du bliver student. Hvis du ikke kan vente med at prøve den, skal du, efter du har prøvet huen, lægge den på gulvet og hoppe baglæns over den tre gange for at ophæve uheldet.

Hilsner fra dine venner

Det siges, at det bringer held, hvis du får alle dine klassekammerater og venner til at skrive en hilsen i studenterhuens puld.

Bid i skyggen

Alle dine nærmeste skal bide i skyggen, gerne så deres tandsæt kan ses. Det bringer held.

Øl og druk

Største huemål

Studenten med det største huemål i klassen skal give en kasse øl på studenterkørslen.

Mindste huemål

Studenten med det mindste huemål i klassen skal give en kasse øl på studenterkørslen.

Højeste gennemsnit

Studenten med det højeste gennemsnit i klassen skal give en kasse øl på studenterkørslen.

Laveste gennemsnit

Studenten med det laveste gennemsnit i klassen skal give en kasse øl på studenterkørslen.

Studenterhue som ølkrus

Hvis du kommer til at tisse i bukserne som følge af alkoholindtagelse, skal du bruge sin studenterhue som ølkrus.

Hak i skyggen

Hvis du kaster op som følge af alkoholindtagelse, skal du klippe et hak i studenterhuens skygge.

Skadestuebesøg

Hvis du bliver indlagt som følge af alkoholindtagelse, koster det studenterhuens skygge.

Firkant i svedbåndet

Hvis du har drukket en kasse øl på under 24 timer, skal du klippe en firkant i svedbåndet.

Trekant i svedbåndet

Hvis du fester til solopgang, skal du klippe en trekant i svedbåndet.

Hus i svedbåndet

Hvis du fester til solopgang efter at have drukket en kasse øl, skal du klippe et hus i svedbåndet (en trekant ovenpå en firkant).

Sex og kærlighed

Firkant i svedbåndet

Hvis du kysser med en, du ikke har kysset med før, skal du også klippe en firkant i svedbåndet.

Lyn i svedbåndet

Hvis du har sex med huen på, skal du klippe et lyn i huens svedbånd.

Hjerte i svedbåndet

Hvis du har sex med din kæreste med huen på, skal du klippe et hjerte i huens svedbånd.

Kærestens navn

Du skal skrive din kærestes navn ved siden af den sidste eksamenskarakter i midten af studenterhuens puld.

Kæresten slår op

Hvis din kæreste slår op under studenterugen, skal du fjerne metalknapperne på siden af studenterhuen.

Kys med en person af samme køn

Hvis du kysser med en person af samme køn, skal kokarden vendes nedad.

Scor en person af samme køn

Hvis du scorer en af samme køn, skal kokarden fjernes helt.

Scor en lærer

Hvis du scorer en lærer, skal det hvide yderbetræk fjernes.

Scor en sygeplejerske

Hvis du scorer en sygeplejerske eller læge i forbindelse med en indlæggelse grundet alkohol, skal studenterhuens hagerem tages af.

Scor mere end 5 telefonnumre

Hvis du får mere end 5 telefonnumre på én aften, skal det hvide yderbetræk vendes om, så kokarden sidder i nakken.

Frække aftaler

Frække aftaler skal skrives på indersiden af studenterhuens svedbånd, hvor ingen kan se dem.

Hilsner fra beundrer

Hilsner til personer du har et godt øje til, skal skrive på ydersiden af svedbåndet.

Andre sjove hueregler

Bølge i svedbåndet

Hvis du hopper i vandet kun iført din studenterhue, skal du klippe en bølge i huens svedbånd.

Korn i huen

Hvis du løber nøgen gennem en kornmark, skal du klippe et korn i huens svedbånd. Man kan også vælge at tage et korn fra marken og sætte i huens hagerem.

Sidste eksamenskarakter

Den sidste eksamenskarakter skrives i midten af studenterhuens puld.

Brug af hageremmen

Hvis du får under 02 til din sidste eksamen, skal du bruge huens hagerem.

Løbe efter studentervognen

Hvis du får 12 i din sidste eksamen, skal du løbe efter studentervognen til det første stop.

Vågen 24 timer

Hvis du er vågen 24 timer i træk, skal studenterhuen vendes omvendt, så skyggen sidder i nakken.

Læs mere
stud-info4-img

Hvad for noget tøj skal man have med

Hvad skal man egentlig have på på sin studenterkørsel?

Du skal måske snart ud og køre studenterkørsel med din klasse, og er allerede en smule i tøjkrise? Man vil selvfølgelig gerne se knivskarp ud, men du har sikkert hørt fra andre, at det også skal være lidt praktisk? Vi har samlet en komplet guide til, hvordan du klæder dig bedst på til studenterkørsel!

Læs mere
stud-info5-img

Hvad skal man have med til sin studenterkørsel

Hvad skal man egentlig have på på sin studenterkørsel?

Du skal måske snart ud og køre studenterkørsel med din klasse, og er allerede en smule i tøjkrise? Man vil selvfølgelig gerne se knivskarp ud, men du har sikkert hørt fra andre, at det også skal være lidt praktisk? Vi har samlet en komplet guide til, hvordan du klæder dig bedst på til studenterkørsel! 
 

Tøj der må blive beskidt

Der er rigtig mange, som vælger at mødes tidligt om morgen til fælles morgenmad, inden studentervognen kommer, og skal pyntes op. Det betyder for mange, at I, allerede inden studentervogn kommer, har fået et par genstande indenbords. Blandingen af alkohol og en studentervogn der kører vil typisk betyde, at der bliver spildt, og du derfor kan blive godt beskidt. Det er derfor vigtigt, at du husker at tage noget tøj på, som gerne må blive beskidt, og som du er okay med, at det risikerer at gå i stykker - det er ikke altid, man kan vaske små sure ud af tøjet igen.
 

Ekstra tøj

Og når vi nu snakker om, at man kan blive spildt på, så er det altid en god ide at huske noget ekstra tøj! Der er altid nogle, som fejler i en ølbong, og får det hele ud over sig, og det er ikke særlig sjovt at køre rundt i 10 timer smurt ind i øl fra top til tå. Så det er altså en god ide lige at have et sæt ekstra tøj med på vognen! 
 

Gode sneaks 

Jeres studenterkørsel vil typisk vare 10 timer, og det er ikke mange af dem, som bliver brugt på at sidde ned. Derfor er det vigtigt, at du husker et par gode sko, så du ikke får store vabler eller ondt i fødderne. Det ville være ærgerligt, at du skulle sidde ned meget af turen, fordi dine fødder gør ondt. I skal op og ned af trappen til studentervognen mange gange, og her kan klipklapper+alkoholindtagelse altså ikke anbefales! Så find dig et par gode sneaks der gerne må blive beskidte, så burde du være rimelig godt kørende. 

 

Badetøj 

I klassen har I måske planlagt et stop til bølgen, eller en fra klassen har en pool i haven. Så er det altid fedt at have noget badetøj med, eller noget undertøj som ikke bliver gennemsigtigt, når det bliver vådt. Det ville være ærgerligt ikke at kunne tage del i det, fordi man ikke lige har tænkt over det på forhånd - og et ekstra tip, hvis I skal en tur i vandet, er det en god ide, at der er en forældre med, som har sørget for håndklæder! I har rigeligt af ting med på vognen, så hvis alle skal have håndklæder med, kan det godt blive lidt presset. 

 

Husk den varme trøje

Vi kender alle den danske sommer, og det er ikke altid til at regne med, at der kommer sol hele dagen, og selv når den er fremme, kan det godt blive koldt hen ad aftenen. Derfor er det altid en god idé at have en varm trøje med, som man hurtigt kan tage af og på. Så kommer du ikke til at fryse, når I når det sidste stop, og gerne vil feste videre resten af natten.

Læs mere
stud-info6-img

Hvad skal man servere på studenterkørsel

Dine forældre glæder sig helt sikkert også til den store dag, hvor I skal ud og køre studenterkørsel, og hele klassen kommer forbi for at fejre deres studentertid! Der er altid lidt konkurrence mellem forældrene, om hvem der bliver det bedste stop, og serverer det bedste mad. Derfor har vi selvfølgelig samlet en guide til, hvad man skal servere til vognturen samt andre gode tips, som I kan sende til jeres forældre!

Snak sammen i klassen

Rigtig mange kommer til at servere det samme til studenterkørsel, og når man allerede har fået pizzasnegle fem gange, kan det altså godt blive lidt kedeligt i længden. Derfor er det en god ide at snakke sammen i klassen, om hvilket mad I får de forskellige steder. Det er også vigtigt, at der bliver taget hensyn til folks allergier samt andre behov til maden. Det er super ærgerligt, hvis man er glutenallergiker, og der bliver serveret brød hele dagen, som de ikke kan tåle.

Husk, at der er mange stop!

Studenterne kommer i løbet af dagen igennem rigtig mange stops, og forældrene har en tendens til at lave alt for meget mad, som studenterne alligevel ikke når at får spist, og måske er de slet ikke sultne.

Hvad skal vi servere først på dagen?

Nogle studenter vælger at mødes tidligt på startadressen for at spise morgenmad ellers spises der ofte morgenmad på det første stop, når de kører fra skolen. Her kan det være en god idé, at der bliver serveret rundstykker og frugt, men husk ikke at spise jer mætte allerede her. På de første stops om morgenen og formiddagen kan I for eksempel servere:

 • Brunch boller
 • Små croissanter
 • Skåret frugt og bær
 • Yoghurt med topping
 • Juice
 • Kakao eller kaffe med Bailey
 • Mimosa
 • Gammel Dansk

Hvad skal vi servere midt på dagen?

Studenterne vil typisk være ved at være mætte allerede nu. Sørg derfor for ikke at lave alt for store anretninger på dette tidspunkt. Her er det helt ideelt at lave små portionsanretninger og sørge for, at de får noget at drikke uden alkohol. Her kan I for eksempel servere:

 • Små frikadeller
 • Pølsehorn
 • Pindemadder
 • Små toast/sandwich
 • Nachos
 • Hamburger/cheeseburger
 • Fyld flyttekasser med popkorn og sæt krus
 • Is - enten gammeldags med kugler eller pindis. Det plejer at være et stort hit!
 • Frozen daiquiri
 • Kold vand
 • Juicebrikker
 • Saftevand
 • Slush-ice, med og uden alkohol

Hvad skal vi servere sidst på dagen?

Hvis I er det sidste stop på studenterkørslen, er der mange gode ting, man kan servere. Mange vælger typisk at blive ved det sidste stop og feste videre. Derfor kan man vælge at servere noget mere flydende mad. Hvis det er godt vejr er grillmad en stor succes! Her kan I for eksempel servere:

 • Grillspyd
 • Hjemmelavet burger
 • Hotdogs
 • Bland selv salat
 • Buffet style grillmad

Hvis I er uheldige og vejret ikke er godt, kan varme comfort foods være en god idé. Her kan I for eksempel servere:

 • Suppe
 • Pastaret
 • Lassange
 • Chili con carne
 • Gryderetter

Som drikkevarer kan I servere:

 • Irsk kaffe
 • Kaffe/varm kakao med Bailey
 • Kaffe/varm kakao
 • Vand
 • Saftevand
 • Juice
Læs mere
stud-info7-img

Den originale studenterhue - C.L. Seifert - Siden 1865

Ingen studenter uden huer. Studenterugen.dk er en del af C.L. Seifert koncernen. Herunder kan du læse mere om studenterhuens historie.

Studenterhuerne har udviklet sig igennem tiden og i dag kan landets studenter designe deres studenterhue ned til mindste detalje. Du kan designe og bestille din hue https://clseifert.com/dk

Historien

Da Carl Ludvig, en nyuddannet 22-årig skrædder, kom til København i 1856 fra Mühlau i Sachsen, var hans planer først at tage til Amerika. Men da han mødte sin kommende kone, Mina Seifert, stiftede de familie og startede en virksomhed sammen i København.

Den første butik

Carl Ludvig begyndte at arbejde som lærling og gjorde det i syv år i Københavnsområdet, men sammen med Mina startede de i 1865 deres første virksomhed i en kælder på Store Regnegade i hjertet af København.

Efter lang tids hårdt arbejde, dag og nat, tjente de endelig penge nok til at købe en symaskine. En maskine, der ikke var så almindelig blandt skræddere dengang.

Carl og Mina erfarede, at tilbehør som knapper og eksklusive stoffer som silke kunne købes til en lavere pris i Tyskland, så Mina rejste til Tyskland, og de begyndte at importere disse produkter.

De begyndte også at levere og distribuere disse materialer til andre skræddere i Danmark. De blev større og større og flyttede til sidst fra kælderen og åbnede deres egen butik og værksted i Store Regnegade 22, men som de senere skulle flytte til Store Regnegade 10-16.

De fik fire børn sammen, alle meget kreative og drevne ligesom deres forældre. Datteren Johanna, Eduard, der startede en forretning i 1892 ved navn Hans Bach, Carl, som blev en meget vigtig og kendt smed og Rudolph, der blev involveret i C.L. Seifert forretning og blev senere partner.

Kongelig hofleverandør til det danske kongehus

Da Carl Ludvig gik bort i 1898, forlod Rudolph fuldstændig hele forretningen. Han gjorde virksomheden til et aktieselskab og et veludviklet guldbroderi.

Han blev ekspert i sabler og sværd og blev leverandør til Danmarks Kongehus i 1903 og Kongehuset i Sverige i 1911, men hovedforretningen var stadig at støtte stoffer og materialer af høj kvalitet til andre skræddere i København.

På dette tidspunkt arbejdede 100 personer på kontoret og atelieret i Store Regnegade 10-16. Efter Rudolphs bortgang tog hans kone, Julie Seifert Sørensen, over. I 1935 overtog Christian Birch, der var direktør for virksomheden, sammen med sin familie forretningen i 1935.

De drev forretningen med fast hånd gennem to verdenskrige og videreudviklede uniformer, hovedbeklædning og insignier.

Læs mere
stud-info8-img

Kom godt igennem den skriftlige eksamen

Skriftlige eksaminer kan være skræmmende, og fyldt med usikkerhed. Mange er nervøse for at gå i baglås eller bange for, at de ikke ved præcis, hvad de skal. Det kender vi godt til her hos Studenterugen! Derfor har vi samlet en guide til, hvordan du bedst kommer igennem dine eksaminer, både mundtlige og skriftlige. I denne artikel vil vi gennemgå den skriftlige eksamen.

Ud af de eksaminer du kommer igennem i din gymnasietid, vil de skriftlige eksaminer klart være de mest forudsigelige! Du vil i løbet af årene komme til at løse flere eksamenssæt, både som afleveringer og til terminsprøver. Grundet pensum, er der ikke meget, der ændrer sig fra år til år. Derfor har du enormt gode forudsætninger for at forberede dig bedst muligt inden eksamen.

Forberedelsen begynder allerede i undervisningen

Den gode eksamen starter med gode noter. Du ved nok allerede, at det er en stor hjælp, hvis du husker at skrive noter til både undervisningen og dine lektier. Derfor har vi også samlet en hel guide til, hvordan du skriver de bedste noter, så du er klar til eksamen. For kort at opsummere: det er vigtigt, at du lærer, hvad der er vigtigt at skrive, og hvad der bare er unødvendig viden. Skriv stikord til undervisningen samt forklaringer på de ord, du ikke helt forstår. Det samme kan du gøre, når du læser dine lektier. Hvis du ikke er begyndt at lave noter, skal du ikke frygte helt. Hvis blot du begynder nu, så kan du skrive noter i din læseferie, når du begynder at læse op.

Planlæg din læseferie

Man kan hurtigt blive fristet til at holde lidt for meget fri i sin læseferie. Derfor er det vigtigt, at du på forhånd lægger en plan over, hvornår du skal læse hvad. Lav en kalender og sæt dine eksaminer ind i den. Herefter kan du planlægge, hvornår det er bedst at læse op til de forskellige fag samt hvor lang tid du har mellem hver eksamen. Stå op i god tid hver morgen. Det er der på dagen, man arbejder bedst, også selvom det kan være fristende at sove længe og arbejde til langt ud på natten i stedet. Tillad dig selv at tage pauser i løbet af dagen, så du ikke går koldt midt i læseferien. Sørg derudover også for, at du får noget at spise, som giver dig god energi. Det kan være saltede nødder eller noget godt knækbrød, du kan snacke, imens du læser.

Kend pensum

Når din læseferie er startet, er det vigtigt, at du har styr på pensum i de forskellige fag. Du skulle gerne have fået pensum tilsendt, da I startede. Hvis du ikke kan finde det, skal du spørge dine lærere, så sender de det helt sikkert. Det bedste er selvfølgelig, hvis du allerede er begyndt på at læse op på pensum samt har skrevet noter til det. Hvis du ikke har gjort det, er det bare at tage det hele fra en ende af. Hvis du kan se, at du ikke kan nå det hele i din læseferie, kan du med fordel starte med alt det, du ved, at du har svært ved, så du sikrer dig at få arbejdet med det. Når du er færdig med det, kan du begynde at arbejde med noget af det, du har mere styr på. Det er dog vigtigt, at du får skrevet mindst et par linjer med nøgleord og modeller til hvert overemne. Du kan ikke nå at læse alle kapitler igennem og skrive noter til det hele, derfor er det en god ide at læse de faktabokse, der typisk er samt skrive noter til dem. Hvis du støder på svære ord eller beskrivelser, kan du lave lidt mere fyldige noter til det, så du sikrer dig at få styr på det. Husk nu at udnytte spørgetimerne. Spørg om alt hvad der falder dig ind, og hør hvad andre spørger om. Det kan være, at det er noget, du også kan bruge! Nogle arbejder godt med flashcards med teorier, modeller og vigtige ord, hvor de for eksempelvis skriver en teori på den ene side og en forklaring på den anden. Lidt som et vendespil. Det er en super god metode til at huske de vigtige områder.

Kend opgaven

Som tidligere skrevet er den skriftlige eksamen også den mest forudsigelige af alle de eksaminer, du kommer op i. Derfor har du god mulighed for på forhånd at kende opgaven. I skriftlig dansk ved du på forhånd, at der er 6 forskellige opgaver at vælge Imellem. Du har derfor mulighed for at specialisere dig i én af opgaverne, fx. essay igennem hele din gymnasietid. I kommer løbende til at besvare tidligere eksamenssæt. Husk at gem den feedback du får, så du kan gøre det bedre til næste opgave og eksamen. I de fleste eksaminer kan de ikke ændre særlig meget i spørgsmålene, da pensum sjældent ændrer sig. Derfor er det en god ide at gemme de tidligere eksamenssæt og besvarelserne til dem. I gennemgår dem sikkert på klassen. Her har du en perfekt mulighed for at rette i dine egne opgaver og skrive noter. Nogle steder udleverer de også retteark. Dem skal du gemme! De er guld værd, når du sidder og læser op. Her kan du se, hvad kravene til besvarelserne af de forskellige opgaver er. Det er en god idé at samle besvarelserne i et dokument på din computer under hvert overemne, så kan du finde en lignende opgave i dine noter. Dermed slipper du for at skulle bladre igennem hvert opgavesæt, for at finde det du leder efter. Det er vigtigt, at du ved, hvilke hjælpemidler du må have med til din eksamen. Hvis du gerne må noter med, er det vigtigt, at du får orden i det, og kun tager det nødvendige med, så du ikke har for meget at skulle finde rundt i. Hvis det er tilladt, er det også en god idé at tage analysemodeller med dine eventuelle tilføjelser med. Så kan du hurtigt slå op hvad kravene til opgaven er.

Inden din eksamen kan du gå ind og undersøge eller spørge din lærer, hvad vurderingskravene til opgaven er. Det gør det nemmere for dig at vide, hvad dit fokus skal være på, og dermed give dig nogle nemme point.

Øv dig 

Som skrevet tidligere vil du i løbet af gymnasietiden komme til at lave tidligere eksamenssæt. Det er vigtigt, at du får dem lavet, så du har det bedste udgangspunkt inden den endelige eksamen. Det er en oplagt mulighed for at se, hvad dine styrker og svagheder er. Når du laver eksamenssættet, kan det ikke nytte noget, at du sætter 5 timer af til det. Det er bedre, at du sætter en alarm på din telefon, så du kun sidder med opgaven i den tid, du vil have til eksamen. På den måde vil du få et meget bedre overblik over, hvad du kan nå, og ikke kan nå til den endelige eksamen. Hvis du ikke når at besvare hele eksamenssættet, kan du se på de resterende opgaver enten lige efter eller når de bliver gennemgået i undervisningen. Husk at gemme de rettede opgaver, så du har dem at se på til din endelige eksamen.

Forbered dig og hav dine ting klar

Når du har forberedt dig med alt læsningen inden din eksamen, er det tid til at forberede de allersidste ting. Vi har næsten alle prøvet at sidde til en prøve, hvor en fra klassens computer pludselig opdaterer eller går død midt under prøven, og derfor er nødsaget til at starte forfra, fordi de ikke nåede at få gemt. Husk derfor at opdatere din computer dagen inden og sørg for at den er ladet godt op. Gør dine dokumenter klar på forhånd, så hoved- og fodnoter allerede er skrevet, så du ikke bruger din dyrebare tid under eksamen på det. Husk at pakke et USB-stik så du har mulighed for at gemme på denne, hvis der skulle ske noget uventet med din computer. Sortér de noter du tager med, og sæt evt. Post it notes i dine bøger og på dine ark, så du hurtigt kan finde det, du skal bruge. En god ide er at farvekoordinere emner, så bøgerne passer til dine noter. Til slut er det en rigtig god idé at lave en huskeseddel, du kan se igennem, når du har lavet opgaven færdig. Et eksempel på den kunne være:

 • Husk at aflevere alle sider
 • Husk navn
 • Er der opgaver på bagsiden?
 • Er der flere spørgsmål i et?
 • Husk at skrive word-count
 • Spændende overskrift

Snacks

Det er altid en god idé at have noget mad med, som giver noget hurtig energi, så du kan gennemføre hele eksamenen uden at gå kold. Det kan være nogle saltede nødder, mørk chokolade eller rosiner, når det skal være en hurtig snack. Hvis det er en lang eksamen, kan du tage en sandwich med, så du får noget, der fylder lidt mere. Lad være med at tage noget med som larmer alt for meget. Det er både forstyrrende for dig selv og andre. Hvis du skal have nødder med, så tag dem i en bøtte i stedet for at tage posen med. Tag gerne flere flasker vand med. Igen vil det være ærgerligt at bruge sin dyrebare tid på at hente vand tre gange under eksamen. Saftevand kan også give et godt og hurtigt energiboost.

Prioriter dine opgaver

Når du nu er i gang med din opgave, er det altid en god idé at læse hele opgavesættet igennem, inden du begynder. Så får du et hurtigt overblik over, hvordan du skal prioritere dine opgaver. Start med at lav alle de opgaver du har let ved, og vent med de opgaver som du ikke hurtigt kan lave eller har svært ved. Til skriftlig matematik kan du max få 10 point pr. underopgave. Sørg derfor for at få lavet så mange du kan som muligt. Når du har lavet alle dem, du kan finde ud af, kan du bruge den resterende tid på de andre opgaver. Hvert år er der elever, som bruger alt for lang tid på de første par opgaver, fordi de ikke kan løse dem. Dermed får de ikke tid til at lave alle de opgaver, de sagtens kan finde ud af. Husk også at læse spørgsmålet igennem flere gange, så du er sikker på, at du svarer på det, du bliver spurgt om.

Gå ikke før tid

Du har sikkert hørt det 1000 gange før, men lad nu vær med at gå før tid til din eksamen! Der vil altid være ting, du kan rette og skrive om. Når du først har afleveret, og ligger hjemme på sofaen, er der ikke noget at gøre. Gennemgå din opgave flere gange. Jo flere gange man læser den igennem, jo bedre bliver man til at finde fejl. Hvis du ikke føler, der er mere du kan rette, kan du forsøge at finde mere information eller forsøge at omskrive, så det bliver endnu bedre. En flot opsætning kan også gøre meget. Prøv derfor at leg lidt med din opsætning og overvej, hvordan du kan gøre den bedre.

Nu har du gjort dit bedste for at lave en god opgave, og du kan ikke gøre mere. Du kan have ro i maven over, at du i hvert fald ikke kunne have gjort det bedre. Vi er sikre på, at dit hårde arbejde nok skal bære frugt! Husk, at det er okay ikke at brillere i alle fag. Det er helt okay at have svært ved nogle fag. Det bedste du kan gøre er at prøve!

Læs mere