stud-info-img

Den store banner guide

Her får I den helt store guide til at få det perfekte banner!

Banner på studentervognen får jer til at skille jer ud fra mængden og tage pis på jer selv eller jeres lærer. Hvert år ser vi studentervogne med nye kreative slogans, der beskriver gymnasietiden som “Vi blev studenter under en pandemi, nu skal promillen nærme sig 10” og “Fraværet var højt, gennemsnittet var sløjt, vi tager den med ro, thank god for kvote 2.” Guiden her er lavet, så I kan få det bedst mulige banner, som kan holde sig under hele kørslen og hele byen kan se jeres smukke banner!

Hvilket materiale skal vi bruge?

For at sikre sig det bedst mulige banner er det vigtigt, at man har et godt fundament! Jeres lærred skal være slidstærkt og kunne spændes ud, så det sidder stramt, og alle kan se jeres banner.

Materialet af banneret er vigtigt. Man kan ikke bare bruge en presenning eller et gammelt stræklagen, da malingen ikke vil suge sig fast og motivet blive ødelagt, når det spændes ud.

For at I kan sætte banneret bedst muligt op, skal I bruge et banner med solide metaløjne. På den måde kan I spænde banneret helt ud, uden at det går i stykker. Hvis man selv klipper et stykke stof, kan det være en god idé at sy kanten op, så man ikke risikerer at den trevler.

Hvad skal vi bruge til at skrive med?

Det er vigtigt, at I vælger de rigtige materialer til at skrive med, ellers risikerer I, at malingen løber, hvis det begynder at regne i løbet af dagen, eller at det ikke har nået at tørre ordentligt. Mange vælger at bruge spraymaling, da det er slidstærkt og hurtigt at bruge. Man kan dog ikke være lige så præcis, når man bruger spraymaling, så hvis I ønsker skarpe linjer, er det ikke det, I skal bruge.

Hvis I ønsker skarpe linjer og mulighed for at skrive mere præcist, skal I bruge maling. Her kan vi anbefale akrylmaling, da det suger sig godt fast til stoffet, og er vandfast. Akrylmaling er også billigt sammenlignet med andre typer maling.

Det vigtigste er, at I vælger en vandfast maling, så det ikke begynder at løbe, hvis det regner - det ville virkelig være ærgerligt!

I skal bruge nogle kraftige farver, når I skal skrive på jeres banner, så alle på gaden tydeligt kan se det. Her anbefaler vi sort, rød, blå og grøn.

Hvor stort skal det være?

Størrelsen på banneret varierer fra vogn til vogn. Derfor skal I kontakte jeres vognmand, hvis I vil have de præcise mål til jeres banner. Typisk vil der være plads til 3 eller 4 bannere på studentervognen. Et på hver langside og et eller to på bagsiden, dette kommer dog an på trappens placering.

Hvornår skal det laves?

I skal senest lave jeres banner dagen før jeres studenterkørsel. På den måde sikrer i jer, at malingen når at tørre og ikke tværer ud, når I skal hænge det op. Det er også ærgerligt at bruge jeres kostbare tid på at lave banner på dagen. Så find en dag, hvor I kan gå sammen som klasse og lave jeres banner.

Hvordan skal det hænges op?

For at banneret sidder bedst muligt på studentervognen, anbefaler vi at sætte det fast med strips i bannerets metaløjne. Vi ser hvert år folk som prøver at hænge deres banner op med gaffatape, hvor oplevelsen tit er, at banneret falder af i løbet at turen. Gaffatape sætter også et stort lag lim på studentervognen, som vognmanden skal fjerne.

Hvad skal der stå?

Når I skal finde på tekst til jeres banner, er det kun fantasien, der sætter grænser. Nogle vælger at skrive noget, der beskriver deres gymnasietid, mens andre vælger at tage pis på dem selv. Her er et par eksempler på, hvad I kan skrive:

“Dyt så det batter, og alle viser patter!”

“Vi havde det let – tak til studienet.”

“Hær køre danmark's framtid.”

“Dyt en hilsen - så bunder vi pilsen”

Danmarks bedste banner

I 2022 kårede Studenterugen.dk Danmarks bedste banner for første gang. En ny tradition som vi også vil gøre til den kommende studenter i 2023, 2024, 2025 og frem :)

Læs mere
stud-info2-img

Den ultimative gudie til den perfekte studenterkørsel

Hvornår skal man booke?

Vi ser hvert år, at folk der lige er kommet tilbage efter sommerferien og starter i 3.G tror, at de har god tid til at bestille en studentervogn. De opdager hurtigt, at det er svært at få en studentervogn på de gode datoer med deres ønsker opfyldt. Vi anbefaler derfor altid, at I bestiller i rigtig god tid. Det er en god idé at begynde og se på markedet allerede i starten af 2.G eller midten af 1.HF. På den måde har I den bedste chance for at finde lige præcis den studentervogn, som I gerne vil have, på den dato der passer jer bedst. Når I er klar til at bestille en studentervogn, kan I booke et møde med en af vores konsulenter, som vil hjælpe jer med at finde den helt rigtige vogn. Sammen finder vi den perfekte løsning, så I får en uforglemmelig studenterkørsel.

Hvor mange dage skal man booke?

Studenterkørsel er noget man oplever én gang i livet, og timerne går utrolig hurtigt! Det er selvfølgelig billigere kun at køre studenterkørsel én dag, men når dagen er slut, vil langt de fleste ønske, at de havde en dag mere. Når I overvejer, hvor mange dage I skal køre, er det vigtigt, at I snakker om, hvor længe I skal være ved hvert stop. Det tager tid at komme af og på vognen, få noget hurtigt at spise og nogle vil måske gerne lave en leg på deres stop. Det kan være svært at nå på kun 10 min. Der er mange ting, der spiller ind, når I skal snakke om hvor mange dage, I skal køre. Det har selvfølgelig også en betydning, hvor mange I er i klassen, samt hvor mange der ønsker, at der skal være et stop hos dem. Det kan være, at der er stor afstand mellem jeres stop, hvilket kommer til at tage meget af jeres kørselstid. Der er også mange, som ønsker, at der skal være en fælles tur til bølgen, en tur i kornmarken eller et bad i et springvand. Vi kan anbefale, at I leger lidt med vores ruteplanlægger, så I får en idé om, hvor lang tid det tager udelukkende med kørsel. Vi kan kun anbefale, at I tager 2 dage med studenterkørsel. Det er vi sikre på, at I ikke vil fortryde!

Hvilken type vogn skal man booke?

Der findes mange traditioner for studenterkørsel rundt om i landet. Få steder kører de nogle stop i hestevogn, og andre steder er det vigtigt, at de kører i militærlastbil. Forhør jer ved de tidligere afgangselever eller på skolens kontor, om hvilke traditioner I har på jeres skole. Vi tilbyder studentervogne i alle former og størrelser, så I kan helt sikkert finde en studentervogn, der passer perfekt til jer!

Hvordan samler vi penge ind?

Når I skal samle pengene til jeres studenterkørsel, er der mange muligheder at vælge imellem. Nogle vælger at lave en MobilePay Box, hvor pengene bliver sat ind, mens andre vælger at lave en separat bankkonto. Uanset hvad I vælger, kan vi kun anbefale at pengene kommer et separat sted hen, så de ikke står på den ansvarliges egen forbrugskonto. Det kan risikere at skabe bøvl for jer alle! Når I har fået oprettet en box eller konto til pengene, er der forskellige måder, I kan vælge imellem, når I skal samle pengene ind. Nogle vælger at samle hele beløbet ind på én gang. Her er det dog vigtigt at huske, at det ikke er alle, der er lige bemidlet, og derfor kan det virke som et uoverskueligt stort beløb for nogle. Derfor er det en god idé at samle pengene ind løbende, så man er sikker på, at alle har mulighed for at spare sammen løbende. Andre vælger enten at samle et mindre beløb ind hver måned eller at samle beløbet som skal betales i rater til vognmanden ind løbende. Det er forskelligt, hvor mange rater vognmændene har, så det er vigtigt, at I får tjekket op på det, når I modtager bekræftelsen fra vognmanden.

Hvor skal man bestille?

De fleste har sikkert hørt en skrækhistorie eller to om, at vognmanden aldrig dukker op, eller at de pludselig vil have flere penge, end man har aftalt. Det er netop det problem, vi forsøger at komme til livs med vores platform. Vi samarbejder kun med pålidelige vognmænd, som vi føler os sikre på møder op, og selvfølgelig leverer det, som I er blevet lovet! Med en mellemmand mellem jer og vognmanden, vil I have et helt andet sikkerhedsnet, når I skal køre studenterkørsel. Når I skal finde det helt rigtige firma til jeres studenterkørsel, er det en god idé at tjekke deres anmeldelser og betingelser samt læse godt op på, hvad de tilbyder. På den måde er I rustet til at kunne sortere blandt de mange udbydere.

Når I vælger at købe igennem Studenterugen.dk, vil I få et kæmpe udvalg af studentervogne i alle prisklasser. Vi har studentervogne med alt det udstyr, I kan drømme om. I og med at vi har flere udbydere samlet ét sted, vil I hurtigt kunne sortere og finde de udbydere, som har en vogn ledig på jeres ønskede datoer med lige præcis det indhold, I ønsker i en studentervogn. 

Hvad koster det?

Uanset hvad, så er studenterkørsel en udgift, men det er i den grad også en investering. En investering i noget ingen kan tage fra jer, nemlig minder. Men der er faktisk flere måder, I kan spare penge på! Sæt jer ned som klasse og få gjort klart hvilke krav, I har til jeres studentervogn. Er der ting, som vognen bare skal have, eller er der tradition på skolen, for at I kører i militærvogn? Når I har alt det på plads, kan I tjekke ud, hvilke vogne der er ledige, og hvad de koster. Det er altid en god idé at se på, hvad der er nice to have og need to have. Det er meget populært at køre fredagen og lørdagen efter, at man er blevet student, hvilket betyder, at priserne ryger til vejrs i de dage. Så hvis I på skolen ikke har traditioner for, at man kører fredag efter dimission, er det en rigtig god idé at kigge på de efterfølgende dage. Der vil være mange penge at spare! Og husk nu, at  det er en once in a lifetime experience, som kun studenter får lov til at opleve.

Hvilket udstyr skal vi have?

Der er enormt meget udstyr på de forskellige studentervogne, og det kan være en jungle at finde ud af, hvad der er vigtigst at få med. Det vigtigste er, at I først snakker om budget. Når det er på plads, kan I se hvilke studentervogne, der er tilgængelige og hvilket udstyr de har. En ting vi ofte hører, at folk ønsker sig, er kølemuligheder. Dog har vi erfaret, at temperaturen efter den tredje øl er lige meget, samtidig med at jeres forældre løbende vil fylde studentervognen op med kolde drikkevarer. 

Hvor lang tid skal man køre?

Som udgangspunkt er der inkluderet 10 timers kørsel om dagen i jeres pris. Hvis I overskrider det aftalte antal timer, vil I skulle betale en timepris efter endt kørsel. Denne pris er individuel og bestemmes af den enkelte vognmand. Mange vælger at køre i 2 dage, så de er sikre på, at de får hele oplevelsen med uden at skulle skynde sig igennem dagen. Tiden går enormt hurtigt, og bliver ofte brugt på at nå på toilettet, komme af og på vognen og få fyldt op med drikkevarer. Det er en god idé at tage udgangspunkt i, at der skal sættes mindst 20 min. af til hvert stop. På den måde når I at sætte jer ned og få noget at spise, samtidig med at I har tid til at udfordre en kammerat i kampen om førertrøjen.

Læs mere
stud-info3-img

Hueklip hueregler

Held og uheld

Bær ikke huen før

Det siges, at det bringer uheld til sidste eksamen, hvis du prøver din studenterhue, før du bliver student. Hvis du ikke kan vente med at prøve den, skal du, efter du har prøvet huen, lægge den på gulvet og hoppe baglæns over den tre gange for at ophæve uheldet.

Hilsner fra dine venner

Det siges, at det bringer held, hvis du får alle dine klassekammerater og venner til at skrive en hilsen i studenterhuens puld.

Bid i skyggen

Alle dine nærmeste skal bide i skyggen, gerne så deres tandsæt kan ses. Det bringer held.

Øl og druk

Største huemål

Studenten med det største huemål i klassen skal give en kasse øl på studenterkørslen.

Mindste huemål

Studenten med det mindste huemål i klassen skal give en kasse øl på studenterkørslen.

Højeste gennemsnit

Studenten med det højeste gennemsnit i klassen skal give en kasse øl på studenterkørslen.

Laveste gennemsnit

Studenten med det laveste gennemsnit i klassen skal give en kasse øl på studenterkørslen.

Studenterhue som ølkrus

Hvis du kommer til at tisse i bukserne som følge af alkoholindtagelse, skal du bruge sin studenterhue som ølkrus.

Hak i skyggen

Hvis du kaster op som følge af alkoholindtagelse, skal du klippe et hak i studenterhuens skygge.

Skadestuebesøg

Hvis du bliver indlagt som følge af alkoholindtagelse, koster det studenterhuens skygge.

Firkant i svedbåndet

Hvis du har drukket en kasse øl på under 24 timer, skal du klippe en firkant i svedbåndet.

Trekant i svedbåndet

Hvis du fester til solopgang, skal du klippe en trekant i svedbåndet.

Hus i svedbåndet

Hvis du fester til solopgang efter at have drukket en kasse øl, skal du klippe et hus i svedbåndet (en trekant ovenpå en firkant).

Sex og kærlighed

Firkant i svedbåndet

Hvis du kysser med en, du ikke har kysset med før, skal du også klippe en firkant i svedbåndet.

Lyn i svedbåndet

Hvis du har sex med huen på, skal du klippe et lyn i huens svedbånd.

Hjerte i svedbåndet

Hvis du har sex med din kæreste med huen på, skal du klippe et hjerte i huens svedbånd.

Kærestens navn

Du skal skrive din kærestes navn ved siden af den sidste eksamenskarakter i midten af studenterhuens puld.

Kæresten slår op

Hvis din kæreste slår op under studenterugen, skal du fjerne metalknapperne på siden af studenterhuen.

Kys med en person af samme køn

Hvis du kysser med en person af samme køn, skal kokarden vendes nedad.

Scor en person af samme køn

Hvis du scorer en af samme køn, skal kokarden fjernes helt.

Scor en lærer

Hvis du scorer en lærer, skal det hvide yderbetræk fjernes.

Scor en sygeplejerske

Hvis du scorer en sygeplejerske eller læge i forbindelse med en indlæggelse grundet alkohol, skal studenterhuens hagerem tages af.

Scor mere end 5 telefonnumre

Hvis du får mere end 5 telefonnumre på én aften, skal det hvide yderbetræk vendes om, så kokarden sidder i nakken.

Frække aftaler

Frække aftaler skal skrives på indersiden af studenterhuens svedbånd, hvor ingen kan se dem.

Hilsner fra beundrer

Hilsner til personer du har et godt øje til, skal skrive på ydersiden af svedbåndet.

Andre sjove hueregler

Bølge i svedbåndet

Hvis du hopper i vandet kun iført din studenterhue, skal du klippe en bølge i huens svedbånd.

Korn i huen

Hvis du løber nøgen gennem en kornmark, skal du klippe et korn i huens svedbånd. Man kan også vælge at tage et korn fra marken og sætte i huens hagerem.

Sidste eksamenskarakter

Den sidste eksamenskarakter skrives i midten af studenterhuens puld.

Brug af hageremmen

Hvis du får under 02 til din sidste eksamen, skal du bruge huens hagerem.

Løbe efter studentervognen

Hvis du får 12 i din sidste eksamen, skal du løbe efter studentervognen til det første stop.

Vågen 24 timer

Hvis du er vågen 24 timer i træk, skal studenterhuen vendes omvendt, så skyggen sidder i nakken.

Læs mere
stud-info4-img

Hvad for noget tøj skal man have med

Hvad skal man egentlig have på på sin studenterkørsel?

Du skal måske snart ud og køre studenterkørsel med din klasse, og er allerede en smule i tøjkrise? Man vil selvfølgelig gerne se knivskarp ud, men du har sikkert hørt fra andre, at det også skal være lidt praktisk? Vi har samlet en komplet guide til, hvordan du klæder dig bedst på til studenterkørsel!

Læs mere
stud-info5-img

Hvad skal man have med til sin studenterkørsel

Hvad skal man egentlig have på på sin studenterkørsel?

Du skal måske snart ud og køre studenterkørsel med din klasse, og er allerede en smule i tøjkrise? Man vil selvfølgelig gerne se knivskarp ud, men du har sikkert hørt fra andre, at det også skal være lidt praktisk? Vi har samlet en komplet guide til, hvordan du klæder dig bedst på til studenterkørsel! 
 

Tøj der må blive beskidt

Der er rigtig mange, som vælger at mødes tidligt om morgen til fælles morgenmad, inden studentervognen kommer, og skal pyntes op. Det betyder for mange, at I, allerede inden studentervogn kommer, har fået et par genstande indenbords. Blandingen af alkohol og en studentervogn der kører vil typisk betyde, at der bliver spildt, og du derfor kan blive godt beskidt. Det er derfor vigtigt, at du husker at tage noget tøj på, som gerne må blive beskidt, og som du er okay med, at det risikerer at gå i stykker - det er ikke altid, man kan vaske små sure ud af tøjet igen.
 

Ekstra tøj

Og når vi nu snakker om, at man kan blive spildt på, så er det altid en god ide at huske noget ekstra tøj! Der er altid nogle, som fejler i en ølbong, og får det hele ud over sig, og det er ikke særlig sjovt at køre rundt i 10 timer smurt ind i øl fra top til tå. Så det er altså en god ide lige at have et sæt ekstra tøj med på vognen! 
 

Gode sneaks 

Jeres studenterkørsel vil typisk vare 10 timer, og det er ikke mange af dem, som bliver brugt på at sidde ned. Derfor er det vigtigt, at du husker et par gode sko, så du ikke får store vabler eller ondt i fødderne. Det ville være ærgerligt, at du skulle sidde ned meget af turen, fordi dine fødder gør ondt. I skal op og ned af trappen til studentervognen mange gange, og her kan klipklapper+alkoholindtagelse altså ikke anbefales! Så find dig et par gode sneaks der gerne må blive beskidte, så burde du være rimelig godt kørende. 

 

Badetøj 

I klassen har I måske planlagt et stop til bølgen, eller en fra klassen har en pool i haven. Så er det altid fedt at have noget badetøj med, eller noget undertøj som ikke bliver gennemsigtigt, når det bliver vådt. Det ville være ærgerligt ikke at kunne tage del i det, fordi man ikke lige har tænkt over det på forhånd - og et ekstra tip, hvis I skal en tur i vandet, er det en god ide, at der er en forældre med, som har sørget for håndklæder! I har rigeligt af ting med på vognen, så hvis alle skal have håndklæder med, kan det godt blive lidt presset. 

 

Husk den varme trøje

Vi kender alle den danske sommer, og det er ikke altid til at regne med, at der kommer sol hele dagen, og selv når den er fremme, kan det godt blive koldt hen ad aftenen. Derfor er det altid en god idé at have en varm trøje med, som man hurtigt kan tage af og på. Så kommer du ikke til at fryse, når I når det sidste stop, og gerne vil feste videre resten af natten.

Læs mere
stud-info6-img

Hvad skal man servere på studenterkørsel

Dine forældre glæder sig helt sikkert også til den store dag, hvor I skal ud og køre studenterkørsel, og hele klassen kommer forbi for at fejre deres studentertid! Der er altid lidt konkurrence mellem forældrene, om hvem der bliver det bedste stop, og serverer det bedste mad. Derfor har vi selvfølgelig samlet en guide til, hvad man skal servere til vognturen samt andre gode tips, som I kan sende til jeres forældre!

Snak sammen i klassen

Rigtig mange kommer til at servere det samme til studenterkørsel, og når man allerede har fået pizzasnegle fem gange, kan det altså godt blive lidt kedeligt i længden. Derfor er det en god ide at snakke sammen i klassen, om hvilket mad I får de forskellige steder. Det er også vigtigt, at der bliver taget hensyn til folks allergier samt andre behov til maden. Det er super ærgerligt, hvis man er glutenallergiker, og der bliver serveret brød hele dagen, som de ikke kan tåle.

Husk, at der er mange stop!

Studenterne kommer i løbet af dagen igennem rigtig mange stops, og forældrene har en tendens til at lave alt for meget mad, som studenterne alligevel ikke når at får spist, og måske er de slet ikke sultne.

Hvad skal vi servere først på dagen?

Nogle studenter vælger at mødes tidligt på startadressen for at spise morgenmad ellers spises der ofte morgenmad på det første stop, når de kører fra skolen. Her kan det være en god idé, at der bliver serveret rundstykker og frugt, men husk ikke at spise jer mætte allerede her. På de første stops om morgenen og formiddagen kan I for eksempel servere:

  • Brunch boller
  • Små croissanter
  • Skåret frugt og bær
  • Yoghurt med topping
  • Juice
  • Kakao eller kaffe med Bailey
  • Mimosa
  • Gammel Dansk

Hvad skal vi servere midt på dagen?

Studenterne vil typisk være ved at være mætte allerede nu. Sørg derfor for ikke at lave alt for store anretninger på dette tidspunkt. Her er det helt ideelt at lave små portionsanretninger og sørge for, at de får noget at drikke uden alkohol. Her kan I for eksempel servere:

  • Små frikadeller
  • Pølsehorn
  • Pindemadder
  • Små toast/sandwich
  • Nachos
  • Hamburger/cheeseburger
  • Fyld flyttekasser med popkorn og sæt krus
  • Is - enten gammeldags med kugler eller pindis. Det plejer at være et stort hit!
  • Frozen daiquiri
  • Kold vand
  • Juicebrikker
  • Saftevand
  • Slush-ice, med og uden alkohol

Hvad skal vi servere sidst på dagen?

Hvis I er det sidste stop på studenterkørslen, er der mange gode ting, man kan servere. Mange vælger typisk at blive ved det sidste stop og feste videre. Derfor kan man vælge at servere noget mere flydende mad. Hvis det er godt vejr er grillmad en stor succes! Her kan I for eksempel servere:

  • Grillspyd
  • Hjemmelavet burger
  • Hotdogs
  • Bland selv salat
  • Buffet style grillmad

Hvis I er uheldige og vejret ikke er godt, kan varme comfort foods være en god idé. Her kan I for eksempel servere:

  • Suppe
  • Pastaret
  • Lassange
  • Chili con carne
  • Gryderetter

Som drikkevarer kan I servere:

  • Irsk kaffe
  • Kaffe/varm kakao med Bailey
  • Kaffe/varm kakao
  • Vand
  • Saftevand
  • Juice
Læs mere
stud-info7-img

Sådan tager du gode noter

Noteskrivning kan være svært, især hvis man først i gymnasietiden er begyndt at gå op i sine noter. Med denne guide håber vi, at det kan blive lidt nemmere, så du kan bruge og forstå dine noter til de fremtidige eksaminer. Det vigtigste er at huske, at alle skriver noter på hver sin måde og med hver deres udtryk, så bliv ikke skræmt hvis din sidemand skriver “pinterest worthy” noter, mens dine ser rodet ud. Det vigtigste er, at du forstår dine egne noter.

Skriv noter til dine lektier

Hvilken type note?

Når du skriver noter, er det både for at huske de vigtige ting, du har læst, og til at forstå og skabe overblik. Find ud af om du er bedst til at skrive noter i hånden eller på computeren. Det er klart nemmest at skabe overblik ved at have sine noter på sin computer, så overvej at skrive dine noter over, hvis du helst vil skrive dem i hånden.

Struktur og noteark

Når du skriver noter, skal du finde en struktur, der giver mening for dig. For mange giver det mening at have to koloner - en til overskrifter/stikord og en til den uddybende forklaring. På den måde kan man hurtigt finde et vigtigt begreb og forklaringen hertil. Hvis du skriver noter i hånden, er det en god ide at bruge linjeret papir eller andre noteark. Hvis du skriver noter på din computer, er OneNote et fantastisk program, der giver godt overblik over emner og fag. Når du har fundet ud af hvilken metode, der fungerer for dig, er det altid en god ide at fortsætte i samme stil. Det vil gøre det nemmere for dig, når du i fremtiden skal bruge dine noter til at forberede din eksamen.

Tænkenoter

Når du skriver noter, for at huske den tekst du har læst, er tænkenoter en rigtig god metode. Metoden træner dig til at finde det mest væsentlige i en tekst. Tænkenoter laves på følgende måde:

  • Skriv først en halv side om den tekst du netop har læst.
  • Reducer herefter teksten til 5 linjer.
  • Slutligt reducerer du teksten til 2 linjer, hvor du kun skriver de mest vigtige aspekter i teksten.

I starten kan metoden være lidt vanskelig, da man ofte kan have svært ved at reducere alt den læste tekst til 2 linjer.

Noter i teksten

Det er ofte en fordel at skrive noter direkte i den tekst, man læser. Det gør det nemmere, når man efterfølgende skal arbejde med materialet. Det er dog sjældent muligt på gymnasiet, da man ikke selv ejer de bøger, man bruger i undervisningen. Her kan man med fordel bruge Post-it notes og Post-it bogmærker. Det skaber god struktur, og gør det muligt at skrive noter i bøgerne, som efterfølgende er nemme at fjerne. På denne måde kan du også farvekoordinere dine emner, og dermed bruge samme farve i bogen og i dine noteark.

Overstregning

Hvis du har fået udleveret et kopiark eller andet, som du har tilladelse til at skrive i, kan du med fordel skrive små stikord i margenerne samt understrege vigtige sætninger. Overstregning er en rigtig god mulighed for hurtigt at skabe overblik over vigtig information, mens man læser, uden at man skal skrive det ned på et ark ved siden af. Brug derfor gerne en overstregningstusch, når du har muligheden. Du lærer hurtigt, hvad der er vigtigt at overstrege, så du ikke overstreger en hel side.

Skriv noter i undervisningen

Forberedelse

Det siger næsten sig selv, at det er nemmere at skrive noter til undervisningen, hvis man har læst lektier og skrevet noter inden undervisningen. På den måde ved du på forhånd, hvad du har svært ved at forstå og mangler forklaring til. Du er også, forhåbentlig, begyndt at skrive noter, og kan bruge undervisningen til at forbedre dem og stille spørgsmål. Du kan med fordel bruge dine tænkenoter med et par linjer fra hvert kapitel. Studier viser, at du har bedre indlæring, når du får informationer flere gange på forskellige måder. Det kan altså virkelig betale sig at læse lektier inden undervisningen.

Brug PowerPoints

Hvis din lærer bruger PowerPoint i undervisningen, er det en kæmpe hjælp for jer, hvis læreren vil udlevere det inden undervisningen begynder. På den måde kan I skrive noter til, hvad der siges under hvert slide. Hvis I oplever at jeres lærer ikke vil udlevere det, kan I prøve at formulere overfor læreren, hvordan det kan hjælpe jer. Hvis I får adgang til PowerPointen inden undervisningen, vil I kunne bruge jeres tid på at lytte og forstå læreren, og skrive alle de vigtige noter, frem for at skrive efter PowerPointen, og ikke høre hvad læreren siger. Hvis din lærer ikke bruger PowerPoint, men udelukkende tavleundervisning, er det vigtigt, at du husker, at det er OK, at spørge din lærer om at sætte farten ned, hvis du ikke kan nå at skrive modeller og andet ned, samtidig med at du skal forstå undervisningen. 

Kend dine genveje til struktur

Hvis du skriver noter på computeren, er der mange måder, du kan spare tid på. Det er en god ide at øve sig i at skrive hurtigt på tastaturet, hvis du føler, det går alt for langsomt. Der findes mange øvelser på nettet til lige præcis det. En anden måde du kan spare tid på, er ved at kende genvejstasterne på din computer. Det kan i det lange løb spare dig rigtig god tid, hvis du hurtigt kan skifte til fed eller kursiv skrifttype, som også giver bedre noter. Sæt dig derfor ned med en YouTube tutorial og prøv det af. Du vil hurtigt opleve, at det bliver meget nemmere at skrive hurtigt ned, når du ikke skal bruge musen for at ændre på disse. Det kan være svært at nå at tegne modeller og figurer, når man skriver på sin computer. Her er det en fordel at have et papir ved siden af, så du kan tegne modellerne, og senere lave dem på computeren. Nummerér blot dine modeller og figurer, både på papir og i dit dokument, så du nemt kan finde ud af, hvor hvad skal stå.

En god metode til at få en god struktur i sine noter, er ved at bruge overskrifter samt punktskrivning. Skriver du i hånden er farvede tuscher og kuglepenne en god ide.

Gem dem ét sted

Du kommer til at skrive rigtig mange noter igennem din gymnasietid. Derfor er det vigtigt, at du får skabt orden i dine noter og gemmer dem ét sted. Skriver du noter i hånden kan du med fordel have en mappe til hver årgang, som du derefter opdeler i fag og emner. Hvis du har alle dine noter samlet og organiseret, hjælper du dig selv meget til dine eksaminer, i det du ikke skal bruge tid på at lede rundt i alle dine noter for at finde et emne.

Skriver du noter på computeren, kan OneNote igen kun anbefales. Det er klart det bedste program til at samle dine noter og skabe overblik. Du har her mulighed for at inddele årgang, fag og emner så du hurtigt kan finde rundt. Derudover har du også god mulighed for at søge efter relevante ord. Skriver du dine noter på Word eller Docs er det blot at lave mapper med fag og emner.

Med denne guide burde du med stor sandsynlighed kunne optimere dine noter, og dermed få mere ud af din undervisning. Forhåbentligt vil det være en hjælp til dine fremtidige eksaminer.

Læs mere
stud-info8-img

Kom godt igennem den skriftlige eksamen

Skriftlige eksaminer kan være skræmmende, og fyldt med usikkerhed. Mange er nervøse for at gå i baglås eller bange for, at de ikke ved præcis, hvad de skal. Det kender vi godt til her hos Studenterugen! Derfor har vi samlet en guide til, hvordan du bedst kommer igennem dine eksaminer, både mundtlige og skriftlige. I denne artikel vil vi gennemgå den skriftlige eksamen.

Ud af de eksaminer du kommer igennem i din gymnasietid, vil de skriftlige eksaminer klart være de mest forudsigelige! Du vil i løbet af årene komme til at løse flere eksamenssæt, både som afleveringer og til terminsprøver. Grundet pensum, er der ikke meget, der ændrer sig fra år til år. Derfor har du enormt gode forudsætninger for at forberede dig bedst muligt inden eksamen.

Forberedelsen begynder allerede i undervisningen

Den gode eksamen starter med gode noter. Du ved nok allerede, at det er en stor hjælp, hvis du husker at skrive noter til både undervisningen og dine lektier. Derfor har vi også samlet en hel guide til, hvordan du skriver de bedste noter, så du er klar til eksamen. For kort at opsummere: det er vigtigt, at du lærer, hvad der er vigtigt at skrive, og hvad der bare er unødvendig viden. Skriv stikord til undervisningen samt forklaringer på de ord, du ikke helt forstår. Det samme kan du gøre, når du læser dine lektier. Hvis du ikke er begyndt at lave noter, skal du ikke frygte helt. Hvis blot du begynder nu, så kan du skrive noter i din læseferie, når du begynder at læse op.

Planlæg din læseferie

Man kan hurtigt blive fristet til at holde lidt for meget fri i sin læseferie. Derfor er det vigtigt, at du på forhånd lægger en plan over, hvornår du skal læse hvad. Lav en kalender og sæt dine eksaminer ind i den. Herefter kan du planlægge, hvornår det er bedst at læse op til de forskellige fag samt hvor lang tid du har mellem hver eksamen. Stå op i god tid hver morgen. Det er der på dagen, man arbejder bedst, også selvom det kan være fristende at sove længe og arbejde til langt ud på natten i stedet. Tillad dig selv at tage pauser i løbet af dagen, så du ikke går koldt midt i læseferien. Sørg derudover også for, at du får noget at spise, som giver dig god energi. Det kan være saltede nødder eller noget godt knækbrød, du kan snacke, imens du læser.

Kend pensum

Når din læseferie er startet, er det vigtigt, at du har styr på pensum i de forskellige fag. Du skulle gerne have fået pensum tilsendt, da I startede. Hvis du ikke kan finde det, skal du spørge dine lærere, så sender de det helt sikkert. Det bedste er selvfølgelig, hvis du allerede er begyndt på at læse op på pensum samt har skrevet noter til det. Hvis du ikke har gjort det, er det bare at tage det hele fra en ende af. Hvis du kan se, at du ikke kan nå det hele i din læseferie, kan du med fordel starte med alt det, du ved, at du har svært ved, så du sikrer dig at få arbejdet med det. Når du er færdig med det, kan du begynde at arbejde med noget af det, du har mere styr på. Det er dog vigtigt, at du får skrevet mindst et par linjer med nøgleord og modeller til hvert overemne. Du kan ikke nå at læse alle kapitler igennem og skrive noter til det hele, derfor er det en god ide at læse de faktabokse, der typisk er samt skrive noter til dem. Hvis du støder på svære ord eller beskrivelser, kan du lave lidt mere fyldige noter til det, så du sikrer dig at få styr på det. Husk nu at udnytte spørgetimerne. Spørg om alt hvad der falder dig ind, og hør hvad andre spørger om. Det kan være, at det er noget, du også kan bruge! Nogle arbejder godt med flashcards med teorier, modeller og vigtige ord, hvor de for eksempelvis skriver en teori på den ene side og en forklaring på den anden. Lidt som et vendespil. Det er en super god metode til at huske de vigtige områder.

Kend opgaven

Som tidligere skrevet er den skriftlige eksamen også den mest forudsigelige af alle de eksaminer, du kommer op i. Derfor har du god mulighed for på forhånd at kende opgaven. I skriftlig dansk ved du på forhånd, at der er 6 forskellige opgaver at vælge Imellem. Du har derfor mulighed for at specialisere dig i én af opgaverne, fx. essay igennem hele din gymnasietid. I kommer løbende til at besvare tidligere eksamenssæt. Husk at gem den feedback du får, så du kan gøre det bedre til næste opgave og eksamen. I de fleste eksaminer kan de ikke ændre særlig meget i spørgsmålene, da pensum sjældent ændrer sig. Derfor er det en god ide at gemme de tidligere eksamenssæt og besvarelserne til dem. I gennemgår dem sikkert på klassen. Her har du en perfekt mulighed for at rette i dine egne opgaver og skrive noter. Nogle steder udleverer de også retteark. Dem skal du gemme! De er guld værd, når du sidder og læser op. Her kan du se, hvad kravene til besvarelserne af de forskellige opgaver er. Det er en god idé at samle besvarelserne i et dokument på din computer under hvert overemne, så kan du finde en lignende opgave i dine noter. Dermed slipper du for at skulle bladre igennem hvert opgavesæt, for at finde det du leder efter. Det er vigtigt, at du ved, hvilke hjælpemidler du må have med til din eksamen. Hvis du gerne må noter med, er det vigtigt, at du får orden i det, og kun tager det nødvendige med, så du ikke har for meget at skulle finde rundt i. Hvis det er tilladt, er det også en god idé at tage analysemodeller med dine eventuelle tilføjelser med. Så kan du hurtigt slå op hvad kravene til opgaven er.

Inden din eksamen kan du gå ind og undersøge eller spørge din lærer, hvad vurderingskravene til opgaven er. Det gør det nemmere for dig at vide, hvad dit fokus skal være på, og dermed give dig nogle nemme point.

Øv dig 

Som skrevet tidligere vil du i løbet af gymnasietiden komme til at lave tidligere eksamenssæt. Det er vigtigt, at du får dem lavet, så du har det bedste udgangspunkt inden den endelige eksamen. Det er en oplagt mulighed for at se, hvad dine styrker og svagheder er. Når du laver eksamenssættet, kan det ikke nytte noget, at du sætter 5 timer af til det. Det er bedre, at du sætter en alarm på din telefon, så du kun sidder med opgaven i den tid, du vil have til eksamen. På den måde vil du få et meget bedre overblik over, hvad du kan nå, og ikke kan nå til den endelige eksamen. Hvis du ikke når at besvare hele eksamenssættet, kan du se på de resterende opgaver enten lige efter eller når de bliver gennemgået i undervisningen. Husk at gemme de rettede opgaver, så du har dem at se på til din endelige eksamen.

Forbered dig og hav dine ting klar

Når du har forberedt dig med alt læsningen inden din eksamen, er det tid til at forberede de allersidste ting. Vi har næsten alle prøvet at sidde til en prøve, hvor en fra klassens computer pludselig opdaterer eller går død midt under prøven, og derfor er nødsaget til at starte forfra, fordi de ikke nåede at få gemt. Husk derfor at opdatere din computer dagen inden og sørg for at den er ladet godt op. Gør dine dokumenter klar på forhånd, så hoved- og fodnoter allerede er skrevet, så du ikke bruger din dyrebare tid under eksamen på det. Husk at pakke et USB-stik så du har mulighed for at gemme på denne, hvis der skulle ske noget uventet med din computer. Sortér de noter du tager med, og sæt evt. Post it notes i dine bøger og på dine ark, så du hurtigt kan finde det, du skal bruge. En god ide er at farvekoordinere emner, så bøgerne passer til dine noter. Til slut er det en rigtig god idé at lave en huskeseddel, du kan se igennem, når du har lavet opgaven færdig. Et eksempel på den kunne være:

  • Husk at aflevere alle sider
  • Husk navn
  • Er der opgaver på bagsiden?
  • Er der flere spørgsmål i et?
  • Husk at skrive word-count
  • Spændende overskrift

Snacks

Det er altid en god idé at have noget mad med, som giver noget hurtig energi, så du kan gennemføre hele eksamenen uden at gå kold. Det kan være nogle saltede nødder, mørk chokolade eller rosiner, når det skal være en hurtig snack. Hvis det er en lang eksamen, kan du tage en sandwich med, så du får noget, der fylder lidt mere. Lad være med at tage noget med som larmer alt for meget. Det er både forstyrrende for dig selv og andre. Hvis du skal have nødder med, så tag dem i en bøtte i stedet for at tage posen med. Tag gerne flere flasker vand med. Igen vil det være ærgerligt at bruge sin dyrebare tid på at hente vand tre gange under eksamen. Saftevand kan også give et godt og hurtigt energiboost.

Prioriter dine opgaver

Når du nu er i gang med din opgave, er det altid en god idé at læse hele opgavesættet igennem, inden du begynder. Så får du et hurtigt overblik over, hvordan du skal prioritere dine opgaver. Start med at lav alle de opgaver du har let ved, og vent med de opgaver som du ikke hurtigt kan lave eller har svært ved. Til skriftlig matematik kan du max få 10 point pr. underopgave. Sørg derfor for at få lavet så mange du kan som muligt. Når du har lavet alle dem, du kan finde ud af, kan du bruge den resterende tid på de andre opgaver. Hvert år er der elever, som bruger alt for lang tid på de første par opgaver, fordi de ikke kan løse dem. Dermed får de ikke tid til at lave alle de opgaver, de sagtens kan finde ud af. Husk også at læse spørgsmålet igennem flere gange, så du er sikker på, at du svarer på det, du bliver spurgt om.

Gå ikke før tid

Du har sikkert hørt det 1000 gange før, men lad nu vær med at gå før tid til din eksamen! Der vil altid være ting, du kan rette og skrive om. Når du først har afleveret, og ligger hjemme på sofaen, er der ikke noget at gøre. Gennemgå din opgave flere gange. Jo flere gange man læser den igennem, jo bedre bliver man til at finde fejl. Hvis du ikke føler, der er mere du kan rette, kan du forsøge at finde mere information eller forsøge at omskrive, så det bliver endnu bedre. En flot opsætning kan også gøre meget. Prøv derfor at leg lidt med din opsætning og overvej, hvordan du kan gøre den bedre.

Nu har du gjort dit bedste for at lave en god opgave, og du kan ikke gøre mere. Du kan have ro i maven over, at du i hvert fald ikke kunne have gjort det bedre. Vi er sikre på, at dit hårde arbejde nok skal bære frugt! Husk, at det er okay ikke at brillere i alle fag. Det er helt okay at have svært ved nogle fag. Det bedste du kan gøre er at prøve!

Læs mere