
Sådan tager du gode noter
Noteskrivning kan være svært, især hvis man først i gymnasietiden er begyndt at gå op i sine noter. Med denne guide håber vi, at det kan blive lidt nemmere, så du kan bruge og forstå dine noter til de fremtidige eksaminer. Det vigtigste er at huske, at alle skriver noter på hver sin måde og med hver deres udtryk, så bliv ikke skræmt hvis din sidemand skriver “pinterest worthy” noter, mens dine ser rodet ud. Det vigtigste er, at du forstår dine egne noter.
Skriv noter til dine lektier
Hvilken type note?
Når du skriver noter, er det både for at huske de vigtige ting, du har læst, og til at forstå og skabe overblik. Find ud af om du er bedst til at skrive noter i hånden eller på computeren. Det er klart nemmest at skabe overblik ved at have sine noter på sin computer, så overvej at skrive dine noter over, hvis du helst vil skrive dem i hånden.
Struktur og noteark
Når du skriver noter, skal du finde en struktur, der giver mening for dig. For mange giver det mening at have to koloner - en til overskrifter/stikord og en til den uddybende forklaring. På den måde kan man hurtigt finde et vigtigt begreb og forklaringen hertil. Hvis du skriver noter i hånden, er det en god ide at bruge linjeret papir eller andre noteark. Hvis du skriver noter på din computer, er OneNote et fantastisk program, der giver godt overblik over emner og fag. Når du har fundet ud af hvilken metode, der fungerer for dig, er det altid en god ide at fortsætte i samme stil. Det vil gøre det nemmere for dig, når du i fremtiden skal bruge dine noter til at forberede din eksamen.
Tænkenoter
Når du skriver noter, for at huske den tekst du har læst, er tænkenoter en rigtig god metode. Metoden træner dig til at finde det mest væsentlige i en tekst. Tænkenoter laves på følgende måde:
- Skriv først en halv side om den tekst du netop har læst.
- Reducer herefter teksten til 5 linjer.
- Slutligt reducerer du teksten til 2 linjer, hvor du kun skriver de mest vigtige aspekter i teksten.
I starten kan metoden være lidt vanskelig, da man ofte kan have svært ved at reducere alt den læste tekst til 2 linjer.
Noter i teksten
Det er ofte en fordel at skrive noter direkte i den tekst, man læser. Det gør det nemmere, når man efterfølgende skal arbejde med materialet. Det er dog sjældent muligt på gymnasiet, da man ikke selv ejer de bøger, man bruger i undervisningen. Her kan man med fordel bruge Post-it notes og Post-it bogmærker. Det skaber god struktur, og gør det muligt at skrive noter i bøgerne, som efterfølgende er nemme at fjerne. På denne måde kan du også farvekoordinere dine emner, og dermed bruge samme farve i bogen og i dine noteark.
Overstregning
Hvis du har fået udleveret et kopiark eller andet, som du har tilladelse til at skrive i, kan du med fordel skrive små stikord i margenerne samt understrege vigtige sætninger. Overstregning er en rigtig god mulighed for hurtigt at skabe overblik over vigtig information, mens man læser, uden at man skal skrive det ned på et ark ved siden af. Brug derfor gerne en overstregningstusch, når du har muligheden. Du lærer hurtigt, hvad der er vigtigt at overstrege, så du ikke overstreger en hel side.
Skriv noter i undervisningen
Forberedelse
Det siger næsten sig selv, at det er nemmere at skrive noter til undervisningen, hvis man har læst lektier og skrevet noter inden undervisningen. På den måde ved du på forhånd, hvad du har svært ved at forstå og mangler forklaring til. Du er også, forhåbentlig, begyndt at skrive noter, og kan bruge undervisningen til at forbedre dem og stille spørgsmål. Du kan med fordel bruge dine tænkenoter med et par linjer fra hvert kapitel. Studier viser, at du har bedre indlæring, når du får informationer flere gange på forskellige måder. Det kan altså virkelig betale sig at læse lektier inden undervisningen.
Brug PowerPoints
Hvis din lærer bruger PowerPoint i undervisningen, er det en kæmpe hjælp for jer, hvis læreren vil udlevere det inden undervisningen begynder. På den måde kan I skrive noter til, hvad der siges under hvert slide. Hvis I oplever at jeres lærer ikke vil udlevere det, kan I prøve at formulere overfor læreren, hvordan det kan hjælpe jer. Hvis I får adgang til PowerPointen inden undervisningen, vil I kunne bruge jeres tid på at lytte og forstå læreren, og skrive alle de vigtige noter, frem for at skrive efter PowerPointen, og ikke høre hvad læreren siger. Hvis din lærer ikke bruger PowerPoint, men udelukkende tavleundervisning, er det vigtigt, at du husker, at det er OK, at spørge din lærer om at sætte farten ned, hvis du ikke kan nå at skrive modeller og andet ned, samtidig med at du skal forstå undervisningen.
Kend dine genveje til struktur
Hvis du skriver noter på computeren, er der mange måder, du kan spare tid på. Det er en god ide at øve sig i at skrive hurtigt på tastaturet, hvis du føler, det går alt for langsomt. Der findes mange øvelser på nettet til lige præcis det. En anden måde du kan spare tid på, er ved at kende genvejstasterne på din computer. Det kan i det lange løb spare dig rigtig god tid, hvis du hurtigt kan skifte til fed eller kursiv skrifttype, som også giver bedre noter. Sæt dig derfor ned med en YouTube tutorial og prøv det af. Du vil hurtigt opleve, at det bliver meget nemmere at skrive hurtigt ned, når du ikke skal bruge musen for at ændre på disse. Det kan være svært at nå at tegne modeller og figurer, når man skriver på sin computer. Her er det en fordel at have et papir ved siden af, så du kan tegne modellerne, og senere lave dem på computeren. Nummerér blot dine modeller og figurer, både på papir og i dit dokument, så du nemt kan finde ud af, hvor hvad skal stå.
En god metode til at få en god struktur i sine noter, er ved at bruge overskrifter samt punktskrivning. Skriver du i hånden er farvede tuscher og kuglepenne en god ide.
Gem dem ét sted
Du kommer til at skrive rigtig mange noter igennem din gymnasietid. Derfor er det vigtigt, at du får skabt orden i dine noter og gemmer dem ét sted. Skriver du noter i hånden kan du med fordel have en mappe til hver årgang, som du derefter opdeler i fag og emner. Hvis du har alle dine noter samlet og organiseret, hjælper du dig selv meget til dine eksaminer, i det du ikke skal bruge tid på at lede rundt i alle dine noter for at finde et emne.
Skriver du noter på computeren, kan OneNote igen kun anbefales. Det er klart det bedste program til at samle dine noter og skabe overblik. Du har her mulighed for at inddele årgang, fag og emner så du hurtigt kan finde rundt. Derudover har du også god mulighed for at søge efter relevante ord. Skriver du dine noter på Word eller Docs er det blot at lave mapper med fag og emner.
Med denne guide burde du med stor sandsynlighed kunne optimere dine noter, og dermed få mere ud af din undervisning. Forhåbentligt vil det være en hjælp til dine fremtidige eksaminer.