test subimage

Kom godt igennem den skriftlige eksamen

Skriftlige eksaminer kan være skræmmende, og fyldt med usikkerhed. Mange er nervøse for at gå i baglås eller bange for, at de ikke ved præcis, hvad de skal. Det kender vi godt til her hos Studenterugen! Derfor har vi samlet en guide til, hvordan du bedst kommer igennem dine eksaminer, både mundtlige og skriftlige. I denne artikel vil vi gennemgå den skriftlige eksamen.

Ud af de eksaminer du kommer igennem i din gymnasietid, vil de skriftlige eksaminer klart være de mest forudsigelige! Du vil i løbet af årene komme til at løse flere eksamenssæt, både som afleveringer og til terminsprøver. Grundet pensum, er der ikke meget, der ændrer sig fra år til år. Derfor har du enormt gode forudsætninger for at forberede dig bedst muligt inden eksamen.

Forberedelsen begynder allerede i undervisningen

Den gode eksamen starter med gode noter. Du ved nok allerede, at det er en stor hjælp, hvis du husker at skrive noter til både undervisningen og dine lektier. Derfor har vi også samlet en hel guide til, hvordan du skriver de bedste noter, så du er klar til eksamen. For kort at opsummere: det er vigtigt, at du lærer, hvad der er vigtigt at skrive, og hvad der bare er unødvendig viden. Skriv stikord til undervisningen samt forklaringer på de ord, du ikke helt forstår. Det samme kan du gøre, når du læser dine lektier. Hvis du ikke er begyndt at lave noter, skal du ikke frygte helt. Hvis blot du begynder nu, så kan du skrive noter i din læseferie, når du begynder at læse op.

Planlæg din læseferie

Man kan hurtigt blive fristet til at holde lidt for meget fri i sin læseferie. Derfor er det vigtigt, at du på forhånd lægger en plan over, hvornår du skal læse hvad. Lav en kalender og sæt dine eksaminer ind i den. Herefter kan du planlægge, hvornår det er bedst at læse op til de forskellige fag samt hvor lang tid du har mellem hver eksamen. Stå op i god tid hver morgen. Det er der på dagen, man arbejder bedst, også selvom det kan være fristende at sove længe og arbejde til langt ud på natten i stedet. Tillad dig selv at tage pauser i løbet af dagen, så du ikke går koldt midt i læseferien. Sørg derudover også for, at du får noget at spise, som giver dig god energi. Det kan være saltede nødder eller noget godt knækbrød, du kan snacke, imens du læser.

Kend pensum

Når din læseferie er startet, er det vigtigt, at du har styr på pensum i de forskellige fag. Du skulle gerne have fået pensum tilsendt, da I startede. Hvis du ikke kan finde det, skal du spørge dine lærere, så sender de det helt sikkert. Det bedste er selvfølgelig, hvis du allerede er begyndt på at læse op på pensum samt har skrevet noter til det. Hvis du ikke har gjort det, er det bare at tage det hele fra en ende af. Hvis du kan se, at du ikke kan nå det hele i din læseferie, kan du med fordel starte med alt det, du ved, at du har svært ved, så du sikrer dig at få arbejdet med det. Når du er færdig med det, kan du begynde at arbejde med noget af det, du har mere styr på. Det er dog vigtigt, at du får skrevet mindst et par linjer med nøgleord og modeller til hvert overemne. Du kan ikke nå at læse alle kapitler igennem og skrive noter til det hele, derfor er det en god ide at læse de faktabokse, der typisk er samt skrive noter til dem. Hvis du støder på svære ord eller beskrivelser, kan du lave lidt mere fyldige noter til det, så du sikrer dig at få styr på det. Husk nu at udnytte spørgetimerne. Spørg om alt hvad der falder dig ind, og hør hvad andre spørger om. Det kan være, at det er noget, du også kan bruge! Nogle arbejder godt med flashcards med teorier, modeller og vigtige ord, hvor de for eksempelvis skriver en teori på den ene side og en forklaring på den anden. Lidt som et vendespil. Det er en super god metode til at huske de vigtige områder.

Kend opgaven

Som tidligere skrevet er den skriftlige eksamen også den mest forudsigelige af alle de eksaminer, du kommer op i. Derfor har du god mulighed for på forhånd at kende opgaven. I skriftlig dansk ved du på forhånd, at der er 6 forskellige opgaver at vælge Imellem. Du har derfor mulighed for at specialisere dig i én af opgaverne, fx. essay igennem hele din gymnasietid. I kommer løbende til at besvare tidligere eksamenssæt. Husk at gem den feedback du får, så du kan gøre det bedre til næste opgave og eksamen. I de fleste eksaminer kan de ikke ændre særlig meget i spørgsmålene, da pensum sjældent ændrer sig. Derfor er det en god ide at gemme de tidligere eksamenssæt og besvarelserne til dem. I gennemgår dem sikkert på klassen. Her har du en perfekt mulighed for at rette i dine egne opgaver og skrive noter. Nogle steder udleverer de også retteark. Dem skal du gemme! De er guld værd, når du sidder og læser op. Her kan du se, hvad kravene til besvarelserne af de forskellige opgaver er. Det er en god idé at samle besvarelserne i et dokument på din computer under hvert overemne, så kan du finde en lignende opgave i dine noter. Dermed slipper du for at skulle bladre igennem hvert opgavesæt, for at finde det du leder efter. Det er vigtigt, at du ved, hvilke hjælpemidler du må have med til din eksamen. Hvis du gerne må noter med, er det vigtigt, at du får orden i det, og kun tager det nødvendige med, så du ikke har for meget at skulle finde rundt i. Hvis det er tilladt, er det også en god idé at tage analysemodeller med dine eventuelle tilføjelser med. Så kan du hurtigt slå op hvad kravene til opgaven er.

Inden din eksamen kan du gå ind og undersøge eller spørge din lærer, hvad vurderingskravene til opgaven er. Det gør det nemmere for dig at vide, hvad dit fokus skal være på, og dermed give dig nogle nemme point.

Øv dig 

Som skrevet tidligere vil du i løbet af gymnasietiden komme til at lave tidligere eksamenssæt. Det er vigtigt, at du får dem lavet, så du har det bedste udgangspunkt inden den endelige eksamen. Det er en oplagt mulighed for at se, hvad dine styrker og svagheder er. Når du laver eksamenssættet, kan det ikke nytte noget, at du sætter 5 timer af til det. Det er bedre, at du sætter en alarm på din telefon, så du kun sidder med opgaven i den tid, du vil have til eksamen. På den måde vil du få et meget bedre overblik over, hvad du kan nå, og ikke kan nå til den endelige eksamen. Hvis du ikke når at besvare hele eksamenssættet, kan du se på de resterende opgaver enten lige efter eller når de bliver gennemgået i undervisningen. Husk at gemme de rettede opgaver, så du har dem at se på til din endelige eksamen.

Forbered dig og hav dine ting klar

Når du har forberedt dig med alt læsningen inden din eksamen, er det tid til at forberede de allersidste ting. Vi har næsten alle prøvet at sidde til en prøve, hvor en fra klassens computer pludselig opdaterer eller går død midt under prøven, og derfor er nødsaget til at starte forfra, fordi de ikke nåede at få gemt. Husk derfor at opdatere din computer dagen inden og sørg for at den er ladet godt op. Gør dine dokumenter klar på forhånd, så hoved- og fodnoter allerede er skrevet, så du ikke bruger din dyrebare tid under eksamen på det. Husk at pakke et USB-stik så du har mulighed for at gemme på denne, hvis der skulle ske noget uventet med din computer. Sortér de noter du tager med, og sæt evt. Post it notes i dine bøger og på dine ark, så du hurtigt kan finde det, du skal bruge. En god ide er at farvekoordinere emner, så bøgerne passer til dine noter. Til slut er det en rigtig god idé at lave en huskeseddel, du kan se igennem, når du har lavet opgaven færdig. Et eksempel på den kunne være:

  • Husk at aflevere alle sider
  • Husk navn
  • Er der opgaver på bagsiden?
  • Er der flere spørgsmål i et?
  • Husk at skrive word-count
  • Spændende overskrift

Snacks

Det er altid en god idé at have noget mad med, som giver noget hurtig energi, så du kan gennemføre hele eksamenen uden at gå kold. Det kan være nogle saltede nødder, mørk chokolade eller rosiner, når det skal være en hurtig snack. Hvis det er en lang eksamen, kan du tage en sandwich med, så du får noget, der fylder lidt mere. Lad være med at tage noget med som larmer alt for meget. Det er både forstyrrende for dig selv og andre. Hvis du skal have nødder med, så tag dem i en bøtte i stedet for at tage posen med. Tag gerne flere flasker vand med. Igen vil det være ærgerligt at bruge sin dyrebare tid på at hente vand tre gange under eksamen. Saftevand kan også give et godt og hurtigt energiboost.

Prioriter dine opgaver

Når du nu er i gang med din opgave, er det altid en god idé at læse hele opgavesættet igennem, inden du begynder. Så får du et hurtigt overblik over, hvordan du skal prioritere dine opgaver. Start med at lav alle de opgaver du har let ved, og vent med de opgaver som du ikke hurtigt kan lave eller har svært ved. Til skriftlig matematik kan du max få 10 point pr. underopgave. Sørg derfor for at få lavet så mange du kan som muligt. Når du har lavet alle dem, du kan finde ud af, kan du bruge den resterende tid på de andre opgaver. Hvert år er der elever, som bruger alt for lang tid på de første par opgaver, fordi de ikke kan løse dem. Dermed får de ikke tid til at lave alle de opgaver, de sagtens kan finde ud af. Husk også at læse spørgsmålet igennem flere gange, så du er sikker på, at du svarer på det, du bliver spurgt om.

Gå ikke før tid

Du har sikkert hørt det 1000 gange før, men lad nu vær med at gå før tid til din eksamen! Der vil altid være ting, du kan rette og skrive om. Når du først har afleveret, og ligger hjemme på sofaen, er der ikke noget at gøre. Gennemgå din opgave flere gange. Jo flere gange man læser den igennem, jo bedre bliver man til at finde fejl. Hvis du ikke føler, der er mere du kan rette, kan du forsøge at finde mere information eller forsøge at omskrive, så det bliver endnu bedre. En flot opsætning kan også gøre meget. Prøv derfor at leg lidt med din opsætning og overvej, hvordan du kan gøre den bedre.

Nu har du gjort dit bedste for at lave en god opgave, og du kan ikke gøre mere. Du kan have ro i maven over, at du i hvert fald ikke kunne have gjort det bedre. Vi er sikre på, at dit hårde arbejde nok skal bære frugt! Husk, at det er okay ikke at brillere i alle fag. Det er helt okay at have svært ved nogle fag. Det bedste du kan gøre er at prøve!