studenterkorsel roskilde

Studenterkørsel i Roskilde - The Orange Way

Roskilde har meget at være stolt af, både kulturelt og historisk.

Og hvert år er der lidt ekstra grund til at være stolt, for der holder de afgående gymnasieklasser studenterkørsel efter alle kunstens regler.

Mange af de regler involverer tilfældigvis alkohol, spas og sjofelheder, men mange andre har lige så meget at gøre med tradition, venskab, stolthed, optimisme og mod på fremtiden.

Studenterkørsel i Roskilde er ikke kun en fejring af individuelle præstationer og sammenhold i en klasse - det er det naturligvis også!

Men som en af nordisk histories vigtigste byer kan man også se tilbage på hver studentertur som det nyeste kapitel i fortællingen om dansk ungdoms dannelse og den kulturelle evolution, hver generation bringer til samfundet.

Det kan I nye studenter godt være stolte af!

Og når tiden er ved at komme til, at I skal fejre huen, står vi klar med en vogn, så I kan få den fedeste studenterkørsel.

studenterkorsel roskilde

Studenterkørsel i Roskilde under historiens vingesus

Roskilde er sandsynligvis Danmarks mest berømte by på verdensplan.

(ja, okay, måske er det København, men kun pga. det dér med at være hovedstad, så whatever)

Den er grundlagt af vikinger, var Danmarks første kongesæde under Harald Blåtand, fik et af de første gymnasier i landet, og nårh ja, så er Roskilde også hjemsted for Roskildefestivallen, der er en af verdens største.

(you're welcome, world)

Ud over at være indbegrebet af historie og kultur, bærer Roskilde også tydeligt præg af at være en uddannelsesby.

Det bliver blandt andet understreget af, at byen er hjemsted for flere forskellige gymnasier og ungdomsuddannelser.

Roskilde Handelsskole, Roskilde Tekniske Gymnasium, Roskilde Gymnasium, Roskilde Katedralskole (som er et af landets ældste), Himmelev Gymnasium og Roskilde Tekniske Skole.

Ud over de mere akademisk orienterede uddannelser, tilbyder man i Roskilde også en lang række af tekniske og erhvervsrettede uddannelser for unge.

Det er disse unge, der hvert år skal ud og fejre det foreløbige punktum for deres skolegang, og vi står til jeres rådighed, når I skal finde en lastbil til den store dag.

Samtidig har byens unge på mange måder taget sloganet 'The Orange Way' til sig. Det dækker over den særlige mentalitet, der identificerer indbyggerne i Roskilde, og på sommerens studenterkørsel er dimittenderne personificeringen af dette - om end i en lidt mere beruset udgave end normalt:

Selvsikkerhed. Mod. Spontanitet. Kreativitet.

Det er kvaliteter, I er flasket op med, og som vil gøre jeg meget godt i årene fremover.

Uanset, hvilken farve jeres hue har, og hvad I ønsker, har vi en vogn til jer.

Men hvad skal man egentlig planlægge til sin studenterkørsel?

Ligesom flere andre af landets store byer har Roskilde en række unikke muligheder og traditioner, når det kommer til lastbilturen.

Herunder har vi lavet en liste med nogle idéer, I kan bruge som inspiration.

studenterkorsel roskilde

Rul lastbilen forbi Stændertorvet

Det er en årsgammel i Roskilde, at studentervognen slår et smut forbi Stændertorvet, hvor dimittenderne danser kædedans omkring springvandet.

Og så er der jo også en oplagt mulighed for lige at dyppe kadaveret i vandet, så man kan få klippet den bølge i huen.

(for det skal jeg da ha', Torkild)

Dansen om springvandet er en traditionsrig og sjov måde at starte studenterkørslen, inden man kører videre ud til klassens forældre, som gerne venter med noget at drikke og lidt at spise.

Og nu, hvor vi er ved mad, husk også at få noget indenbords, som ikke er bajere eller deslige - vi garanterer jer, at det er noget, I bliver glade for, som dagen og aftenen skrider frem.

studenterkorsel roskilde

Roskilde domkirke

Ja, den måtte jo komme på et tidspunkt.

That's what she said!

(sorry... kunne ikke lade være)

Men spas og løjer til side, så er det ikke for ingenting, at Roskilde Domkirke er landets mest berømte, og nok det vigtigste vartegn for byen.

Og på en måde er den direkte forbundet til ungdomsuddannelserne i Roskilde, for de første gymnasier opstod som latinskoler, der var administreret af domkirkerne.

Disse blev senere til katedralskolerne, og er dermed grundlaget for vores moderne ungdomsuddannelser.

Så kør forbi og få taget nogle billeder af jeres fede vogn med kirken i baggrunden, og lav noget larm, så de gamle konger vågner.

studenterkorsel roskilde

Afslutningen på jeres studenterkørsel i Roskilde

De fleste slutter lastbilturen af med at holde et brag af en fest hos forældrene til en i klassen.

Er man til noget lidt andet, kan man holde en udendørs fest, f.eks. i Byparken, så man kan sige ordentligt farvel til gynmasietiden og sine klassekammerater, mens man nyder den lune sommeraften og får has på de sidste stifter, så man kan nå op på en kasse.

(og endnu et klip i huen)

Når det er sagt, så er det også en udmærket idé at holde det i nogens forældre, især hvis de har en ordentlig størrelse baghave.

Det er kun fantasien, der sætter grænser for jer, så vær kreative, og find på noget fedt til den sidste fest i gymnasietiden.

Og husk på, at Roskilde har overlevet utallige vikingefester i tidernes morgen - så gør jeres til endnu en mindeværdig én af slagsen.

Tillykke med huen!